Voedingsmiddelen, ingrediënten en toevoegingen

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 12: Regel 12:
 
Producten waren in hun onbewerkte staat immers veel gezonder, dat wil zeggen: ze zouden meer [[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel|'''voedingswaarde''']] bezitten. De overheid deed middels de Warenwet wel iets, meenden ze, maar niet voldoende.  
 
Producten waren in hun onbewerkte staat immers veel gezonder, dat wil zeggen: ze zouden meer [[Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel|'''voedingswaarde''']] bezitten. De overheid deed middels de Warenwet wel iets, meenden ze, maar niet voldoende.  
  
Het ontbrak consumenten bovendien aan het nodige voedselbewustzijn. De komst van gemaksvoedsel ([[Begrippenlijst#Convenience-food|convenience food]]) uit Amerika, waar het al dertig procent van de markt uitmaakte en de primaire producten als brood, melk, groente en fruit had verdrongen, was totaal overbodig. De industrie propageerde dit type voedsel immers niet meer als ‘noodvoorziening’, maar als dagelijks voedsel. ‘Niet gezond waarschijnlijk’, meenden de auteurs. Bejaarden en andere kwetsbare groepen moesten die producten maar liever niet eten.  
+
Het ontbrak consumenten bovendien aan het nodige voedselbewustzijn. De komst van gemaksvoedsel ([[Begrippenlijst#Convenience-foods|convenience food]]) uit Amerika, waar het al dertig procent van de markt uitmaakte en de primaire producten als brood, melk, groente en fruit had verdrongen, was totaal overbodig. De industrie propageerde dit type voedsel immers niet meer als ‘noodvoorziening’, maar als dagelijks voedsel. ‘Niet gezond waarschijnlijk’, meenden de auteurs. Bejaarden en andere kwetsbare groepen moesten die producten maar liever niet eten.  
  
 
Voorts wezen ze op de trend van imitatie. [[Begrippenlijst#Synthetisch|Synthetische]] producten van goedkope grondstoffen waren van slechtere kwaliteit, maar leverden grotere fabriekswinsten op. KlopKlop (imitatieslagroom), bestaande uit suiker, plantaardige olie, eiwit en [[Begrippenlijst#Emulgeermiddel|emulgeermiddelen]], was een dergelijk product. Ten slotte kon ook de verpakking nadelig uitwerken op de prijs en de gezondheid.[[Noten TIN20-3-H5#5-2|<sup>[2]</sup>]]  
 
Voorts wezen ze op de trend van imitatie. [[Begrippenlijst#Synthetisch|Synthetische]] producten van goedkope grondstoffen waren van slechtere kwaliteit, maar leverden grotere fabriekswinsten op. KlopKlop (imitatieslagroom), bestaande uit suiker, plantaardige olie, eiwit en [[Begrippenlijst#Emulgeermiddel|emulgeermiddelen]], was een dergelijk product. Ten slotte kon ook de verpakking nadelig uitwerken op de prijs en de gezondheid.[[Noten TIN20-3-H5#5-2|<sup>[2]</sup>]]  

Versie op 11 apr 2008 15:40