Voedingswaarde en kwaliteit van voedsel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 1: Regel 1:
 
'''Voedingswaarde: een nieuw criterium voor kwaliteit in de publiciteit'''
 
'''Voedingswaarde: een nieuw criterium voor kwaliteit in de publiciteit'''
  
Het ontstaan van laboratoria hing niet alleen samen met problemen van hygiëne, bederf en [[botervervalsing|''' vervalsing''']], maar ook met het ontstaan van nieuwe opvattingen over voedingswaarde. Hiervoor waren met name ontwikkelingen in de chemie van belang. De sinds 1903 bestaande Nederlandsche Chemische Vereniging (NCV) telde onder haar leden chemici, [[begrippenlijst#Bacteriologie|
+
Het ontstaan van laboratoria hing niet alleen samen met problemen van hygiëne, bederf en [[botervervalsing|''' vervalsing''']], maar ook met het ontstaan van nieuwe opvattingen over voedingswaarde. Hiervoor waren met name ontwikkelingen in de [[Begrippenlijst#Chemisch|chemie]] van belang. De sinds 1903 bestaande Nederlandsche Chemische Vereniging (NCV) telde onder haar leden chemici, [[begrippenlijst#Bacteriologie|
 
bacteriologen]], apothekers en ook [[begrippenlijst#Botanicus|
 
bacteriologen]], apothekers en ook [[begrippenlijst#Botanicus|
 
botanici]] met belangstelling voor voeding. Het was rond 1900 mogelijk met chemische analyses richtlijnen op te stellen voor de beoordeling van de samenstelling en kwaliteit van een aantal voedingsmiddelen, maar niet van alle. In zijn Maandblad tegen de Vervalschingen (sinds 1885) ijverde dr. P.F. van Hamel Roos voor zulke regels.[[Noten TIN20-3-H2#2-80|<sup>[80]</sup>]]  
 
botanici]] met belangstelling voor voeding. Het was rond 1900 mogelijk met chemische analyses richtlijnen op te stellen voor de beoordeling van de samenstelling en kwaliteit van een aantal voedingsmiddelen, maar niet van alle. In zijn Maandblad tegen de Vervalschingen (sinds 1885) ijverde dr. P.F. van Hamel Roos voor zulke regels.[[Noten TIN20-3-H2#2-80|<sup>[80]</sup>]]  

Versie op 9 apr 2008 10:33