Volksdrank en genotmiddel

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
Regel 48: Regel 48:
 
De heilzame reputatie van bier werd keer op keer benadrukt, ook door politici die geen spreekbuis waren van de brouwnijverheid:
 
De heilzame reputatie van bier werd keer op keer benadrukt, ook door politici die geen spreekbuis waren van de brouwnijverheid:
  
'' 'Het bier toch is ontegenzeggelijk, althans in vele streken des vaderlands, met name in [[De opmars van de ondergisting|'''Noord-Brabant en Limburg''']], eene eerste levensbehoefte, een voedingsmiddel. Het is daar geen surrogaat voor wijn of sterken drank, maar vervangt in menig huisgezin ander voedsel, treedt tot zekere hoogte in plaats van brood, aardappelen en vleesch, en kan, als aftreksel van graan, tegenover vleeschnat worden gesteld.' ''[[Noten TIN19-1-H6#6-4|<sup>[4]</sup>]]  
+
'' 'Het bier toch is ontegenzeggelijk, althans in vele streken des vaderlands, met name in Noord-Brabant en Limburg, eene eerste levensbehoefte, een voedingsmiddel. Het is daar geen surrogaat voor wijn of sterken drank, maar vervangt in menig huisgezin ander voedsel, treedt tot zekere hoogte in plaats van brood, aardappelen en vleesch, en kan, als aftreksel van graan, tegenover vleeschnat worden gesteld.' ''[[Noten TIN19-1-H6#6-4|<sup>[4]</sup>]]  
 
[[Afbeelding:Lieshout_Bavaria.jpg|thumb|left|375px|Voetbrug naar brouwerij Bavaria]]
 
[[Afbeelding:Lieshout_Bavaria.jpg|thumb|left|375px|Voetbrug naar brouwerij Bavaria]]
  
Regel 62: Regel 62:
 
In dit hoofdstuk zal worden getracht een antwoord te formuleren op de vraag welke rol de introductie en verspreiding van technische vernieuwingen hebben gespeeld bij deze ontwikkeling. Het ging hierbij om de [[Vernieuwing uit Engeland|'''invoering van stoomkracht en -warmte''']], de toepassing van de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende''']] brouwmethode en het daarmee verbonden gebruik van [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''koelmachines''']] en de introductie van de zogeheten [[De reincultuur|'''"reincultuur"''']].  
 
In dit hoofdstuk zal worden getracht een antwoord te formuleren op de vraag welke rol de introductie en verspreiding van technische vernieuwingen hebben gespeeld bij deze ontwikkeling. Het ging hierbij om de [[Vernieuwing uit Engeland|'''invoering van stoomkracht en -warmte''']], de toepassing van de [[De traditionele brouwmethode|'''ondergistende''']] brouwmethode en het daarmee verbonden gebruik van [[Engeland als voorloper bij de temperatuurregeling|'''koelmachines''']] en de introductie van de zogeheten [[De reincultuur|'''"reincultuur"''']].  
  
Tevens zal kort aandacht worden besteed aan de invloed van de overheid bij dit proces, die vooral tot uiting kwam in de wijze van [[De accijnskwestie|'''accijnsheffing''']]. Ten slotte zal worden geprobeerd de oorzaken te achterhalen voor de (gedeeltelijk) van het landelijk patroon afwijkende gang van zaken in Brabant en Limburg. In deze provincies handhaafde het traditionele productie- en consumptiepatroon zich aanvankelijk zo goed, dat veel brouwers kennelijk het belang van de innovaties onvoldoende inzagen. Op termijn zou dit echter leiden tot het verdwijnen van een belangrijk deel van de brouwerijen in het zuiden.
+
Tevens zal kort aandacht worden besteed aan de invloed van de overheid bij dit proces, die vooral tot uiting kwam in de wijze van [[De accijnskwestie|'''accijnsheffing''']]. Ten slotte zal worden geprobeerd de oorzaken te achterhalen voor de (gedeeltelijk) van het landelijk patroon afwijkende gang van zaken in [[De opmars van de ondergisting|'''Brabant en Limburg''']]. In deze provincies handhaafde het traditionele productie- en consumptiepatroon zich aanvankelijk zo goed, dat veel brouwers kennelijk het belang van de innovaties onvoldoende inzagen. Op termijn zou dit echter leiden tot het verdwijnen van een belangrijk deel van de brouwerijen in het zuiden.

Versie op 29 okt 2007 18:45