Wetenschappelijke methoden van voedselproductie

Van Techniek in Nederland

Ga naar: navigatie, zoek
 
Regel 1: Regel 1:
Onderzoek werd in toenemende mate en op grotere schaal verricht vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Het opsporen van vervalsingen was een van de drijfveren en leidde tot de oprichting van keuringslaboratoria door particulieren en overheden. De ontwikkeling van analysemethoden vloeide hieruit voort en werden erdoor gestimuleerd. Een vroeg voorbeeld was het grondige werk van de Amsterdamse hoogleraar E.J. von Baumhauer in 1858, dat resulteerde in een betrouwbare methode om geknoei met melk op te sporen. Dergelijk onderzoek is  tot op de dag van vandaag  belangrijk .
+
Onderzoek werd in toenemende mate en op grotere schaal verricht vanaf de tweede helft van de 19de eeuw. Het opsporen van vervalsingen was een van de drijfveren en leidde tot de oprichting van keuringslaboratoria door particulieren en overheden. De ontwikkeling van [[Een wetenschappelijke benadering van het fabricageproces|'''analysemethoden''']] vloeide hieruit voort en werden erdoor gestimuleerd. Een vroeg voorbeeld was het grondige werk van de Amsterdamse hoogleraar E.J. von Baumhauer in 1858, dat resulteerde in een betrouwbare methode om geknoei met melk op te sporen. Dergelijk onderzoek is  tot op de dag van vandaag  belangrijk .
  
  
Regel 5: Regel 5:
  
  
Rond de eeuwwisseling waren de functies van elementaire voedingsstoffen als eiwitten, vetten en [[Begrippenlijst# Koolhydraten|koolhydraten]] al bekend. Sociaal-betrokken artsen konden toen op basis van onderzoek concluderen dat het voedsel van arbeiders te weinig gevarieerd was, een tekort aan eiwitten en vetten vertoonde en te weinig calorieën bevatte. Over de onontbeerlijke vitaminen was toen nog niets bekend; die kennis kwam pas later (in de jaren dertig) en betekende een nieuwe revolutie in de voedingsleer.  
+
Rond de eeuwwisseling waren de functies van elementaire voedingsstoffen als eiwitten, vetten en [[Begrippenlijst# Koolhydraten|koolhydraten]] al bekend. Sociaal-betrokken artsen konden toen op basis van onderzoek concluderen dat het voedsel van arbeiders te weinig gevarieerd was, een tekort aan eiwitten en vetten vertoonde en te weinig calorieën bevatte. Over de onontbeerlijke [[De ontdekking van vitamines|'''vitaminen''']] was toen nog niets bekend; die kennis kwam pas later (in de jaren dertig) en betekende een nieuwe revolutie in de voedingsleer.  
  
 
Een belangrijk aspect van gezondheid was ook de kwaliteit van de werkkracht van arbeiders. Bij het voedingsonderzoek  was dit een aandachtspunt van zowel overheid als industrie. Het voortschrijdend onderzoek  noodzaakte voortdurend  tot bijstellingen van opvattingen over de optimale voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd.  
 
Een belangrijk aspect van gezondheid was ook de kwaliteit van de werkkracht van arbeiders. Bij het voedingsonderzoek  was dit een aandachtspunt van zowel overheid als industrie. Het voortschrijdend onderzoek  noodzaakte voortdurend  tot bijstellingen van opvattingen over de optimale voedingswaarde van de dagelijkse maaltijd.  

Huidige versie van 18 apr 2008 om 10:01